Verslag: Groningen Circulair #hoe dan?

Op donderdag 14 maart vond in de Biotoop in Haren de inspiratiesessie “Groningen Circulair #hoe dan?” plaats. De sessie, georganiseerd door Save Plastics, bestond uit zeven sprekers die praktijkvoorbeelden gaven over circulaire economie binnen bedrijven of overheidsinstanties. De sessie was bedoeld om ondernemers, beleidsmakers en andere geïnteresseerden in duurzaamheid, te inspireren en daarnaast een netwerk te creëren.

Groeiverslaafd

Nienke Homan, gedeputeerde Provincie Groningen, opende de sessie en werd gevolgd door René Notenboom. Hij ziet dat wij verslaafd zijn aan groei en dat alles in onze maatschappij ingericht is op eenmalig gebruik. Volgens hem is de toekomst lokaal en circulair. Wat voordelen oplevert als een betere leefomgeving, meer autonomie en hierdoor een sterke lokale economie.

Caroline Vogel van de Gemeente Groningen nam, na een korte rondvraag aan Notenboom, het podium. Gemeente Groningen afvalloos in 2025 was het speerpunt. Dit wil de gemeente realiseren door een nieuw afvalbrengstation, of zo genoemd ‘Circulariteitshub’ in te richten. Deze hub zal bestaan uit een brengstation, kringloop, broedplaats voor start-ups en circulaire bedrijven, infopunt voor burgers en een repair-café. Op deze manier wil de Gemeente de bewustwording over afval stimuleren en de interactie aangaan met burgers.

Vogel gaf aan het eind van haar presentatie bezoekers de ruimte om feedback geven en vragen te stellen. Hierbij kwam een terechte vraag uit de zaal. “Is het niet beter om bewustwording te creëren over het verminderen van afval en onze wegwerpmaatschappij, dan een campagne uit te trekken over de verwerking van afval?”

Huis van plastic

Daarna volgende Bram Peters van Save Plastics over de mogelijkheden van plastic en welke producten het bedrijf hiermee maakt. Het Arnhemse bedrijf ziet plastic niet als afval, maar juist als een ideale grondstof. Zo kun je er vanalles mee maken, van lantaarnpalen, bruggen, bankjes tot zelfs een compleet huis.

Voor de pauze nam Willemien Veele van KNN advies het woord over EHBCO, Eerste Hulp Bij Circulair Ondernemen. Ze gaf bezoekers de mogelijkheid haar aan te spreken wanneer ze hulp nodig hebben bij het overgaan naar een circulaire economie.

Na een korte break, startte Antje Richardt-Kazemier haar verhaal over de werkwijze en de projecten van House of Design. De stichting brengt ontwerpers, ondernemers en beleidsmakers samen om naar innovatieve oplossing te zoeken voor maatschappelijke vraagstukken. Zo werken ze onder andere aan een biobased drinkbeker voor op festivals. Verder is House of Design gestart met het project Wadden Made, waar ontwerpers nieuwe producten maken uit grondstoffen die in de Wadden groeien of worden gekweekt.

Bewustwording

Reint-Jan Vegter van Vegter Waterbouw B.V. gaf ons een kijkje in circulaire economie in de wereld van de aannemerij. Het familiebedrijf zit op dit moment op niveau 3 van de Co2-prestatieladder. Dit duurzaamheidsinstrument helpt organisaties en overheden bij het reduceren van CO2 en kosten. Vegter gaf duidelijke voorbeelden van duurzame oplossingen en de verschillende alternatieve materialen die het familiebedrijf gebruikt.

De hekkensluiter van de inspiratiemiddag was Stephan Schorn, landschapsarchitect bij Eelerwoude B.V.. Hij vertelde over zijn dilemma, wat is goed en wat is fout? En een duurzame keuze zoals windmolenparken, kunnen we vandaag lelijk vinden. Maar hoe staan we daar over 30 jaar tegenover? Volgens hem gaat het om het proces dat we hier mee bezig zijn. En de bewustwording, want dat is de eerste stap.

Groningen Circulair, sprekers - Poblano Groene Internet Marketing
Sprekers v.l.n.r.: Bram Peters, Caroline Vogel, Antje Richardt-Kazemier, Reint-Jan Vegter, Stephan Schorn, Willemien Veele en René Notenboom