We gaan voor CO2-neutraal

Groningen wil in 2035 CO2-neutraal zijn. Klinkt natuurlijk mooi. Maar wat houdt dat in en hoe willen ze dit gaan realiseren? Niet alleen verwachten ze dat Groningse huishoudens hun steentje bijdragen, ook het bedrijfsleven moet maatregelen nemen. En over dat laatste gaan we het hebben. Want er gaat dit jaar nogal wat gebeuren.

Energiemaatregelen voor bedrijfsleven

In 2013 sloten zo’n veertig landelijke organisatie het Energieakkoord met daarin maatregelen voor duurzame groei. Het verplicht stellen van energiebesparende maatregelen voor ondernemers is daar één van. Een ondernemer die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar gebruikt, is verplicht maatregelen te treffen die binnen vijf jaar worden terugverdiend. Ook hebben ondernemers een informatieplicht, dit betekent dat bedrijven de overheid op de hoogte moet stellen van hun maatregelen.

Hulp bij energie besparen

En de informatieplicht zit eraan te komen. Want voor 1 juli 2019 moeten ondernemers aan de overheid rapporteren welke energiebesparende maatregelen ze nemen. Begin je het nu benauwd te krijgen? Geen nood, er zijn een aantal organisaties die jouw bedrijf helpen met het in kaart brengen van energiebesparende maatregelen.

MKB Energy CheckUP
De
MKB Energy CheckUp is een gratis tool waarmee je inzicht krijgt in je energieverbruik. Na het invullen van een aantal bedrijfsgegevens, krijg je een rapport over jouw energieverbruik en wat je hieraan kunt verbeteren. Ook kun je meteen offertes opvragen voor het laten uitvoeren van de maatregelen. Handig toch?

Klimaatroute
Dan hebben we
Klimaatroute. Zij ondersteunen en begeleiden al sinds 2011 ondernemers met het besparen van energie. Met hun eigen ontwikkelde software voeren ze op locatie een energiescan uit. Daarnaast geeft Klimaatroute niet alleen een advies over energiebesparende maatregelen, ook geven ze hulp bij het uitvoeren van deze maatregelen.

EnergieFitScan
Ook Essent kan jouw bedrijf hulp bieden met haar
EnergieFitScan. Een adviseur komt langs bij jouw bedrijf en kijk waar je energie kan besparen. Je krijgt een overzicht met maatregelen, de terugverdientijd en wat het voor jouw bedrijf gaat opleveren. Ook niet geheel onbelangrijk.

Of gewoon zelf doen

Natuurlijk kun je zelf ook maatregelen nemen binnen jouw bedrijf. Want het hoeven geen ingewikkelde aanpassingen te zijn. Overgaan op led-lampen en het isoleren van je pand kan al veel energie besparen. Alleen vergt dit wel enige technische kennis. Ook moet het rapporteren aan de overheid zorgvuldig en foutloos gaan. Lees hierover in de Erkende Maatregelen voor Energiebesparing die per bedrijfstak zijn opgesteld.  

Mocht je geen idee hebben waar je moet beginnen of heb je simpelweg weinig tijd om je hierin te verdiepen, dan kun je altijd terecht bij één van bovengenoemde organisaties.